Cat costa un birou in Bucuresti, cu tot cu intretinere, chirie si utilitati in 2016

De exemplu, dacă o firmă intenÅ£ionează să închirieze un spaÅ£iu de birouri cu o suprafaţă de 1.000 mp, găseÅŸte în piaţă variante la care costurile lunare cu tot cu chirie cerută de proprietar, întreÅ£inerea clădirii ÅŸi cheltuielile cu utilităţi, sunt între 10.500 euro ÅŸi 23.500 euro (între 10,5 si 23,5 euro/mp cost total), în funcÈ›ie de calitatea clădirii alese ÅŸi zona în care se află.

 

De la aceÈ™ti termeni de prezentare comerciali, în urma unui  proces de negociere (în care vom considera o marjă medie de 15% reducere la nivelul chiriei), chiriaÈ™ul va putea închiria spaÈ›iul de 1.000 mp, în funcÈ›ie de locaÈ›ia È™i calitatea lui, la un buget între 9.300 si 20.900 euro/lună.

 

„În BucureÈ™ti, birourile disponibile la închiriere la începutul acestui an în centre de afaceri se ridicau la aproximativ 654.000 mp. Cea mai mare parte din stocul de spaÈ›ii de birouri (56%) se află concentrat pe segmente de chirie lunară sub 11 euro/mp, în timp ce doar 23% revine spaÈ›iilor cu buget între 11,1 È™i 14 euro/mp È™i 20% spaÈ›iilor cu buget peste 14,1 euro/mp. O posibilă cauză a creÈ™terii cu 11% a ponderii spaÈ›iilor sub 11 euro/mp/lună în 2016 față de anul precedent poate fi reprezentată de relativa scădere a interesului pentru acest tip de spaÈ›iu, scădere înregistrată progresiv încă din 2015, în favoarea birourilor cu chirii medii, 11,1-14 euro/mp”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

 

AtenÈ›ie la costurile lunare cu spaÈ›iul de birouri, acestea nu constau doar în chirie, ci È™i în costuri cu întreÈ›inerea clădirii È™i cheltuieli cu utilitățile.

Costurile cu întreÈ›inerea variază între 1,5 È™i 4 euro/mp/lună, iar costurile cu utilitățile, care se adaugă la chiria lunară È™i la întreÈ›inere variază între 0,5 euro/mp/lună ÅŸi 1,2% euro/mp/lună.

 

Pentru un spaÈ›iu de birouri, aflat într-o clădire de birouri dintr-un turn de ultimă generaÈ›ie de clasă A din zona Barbu Văcărescu trebuie alocat lunar un buget de 20,2-24,2 euro/mp, din care chiria datorată proprietarului este de 16-19 euro/mp, costurile de întreÈ›inere de 3,5-4 euro/mp, la care se mai adaugă între 0,5 È™i 1,2% cheltuieli cu utilitățile.

 

În schimb, un spaÈ›iu de birouri în zona Domenii, construit în urmă cu 7-10 ani È™i în prezent considerat de clasă B, va fi oferit în piață la un nivel de chirie între 11,5-14,5 euro/mp/lună, la care se adaugă cheltuieli de întreÈ›inere de aproximativ 2,5 euro/mp È™i utilități aproximativ 0,6-1 euro/mp.

 

În ceea ce priveÈ™te un spaÈ›iu de birouri situat în zona Preciziei, într-un imobil construit înainte de 2000 È™i  renovat È™i reamenajat recent în clădire de birouri, chiria solicitată va fi de 7,5 – 8,5 euro/mp, iar nivelul mentenanÈ›ei È™i al utilităților vor fi de aproximativ 2 euro/mp, respectiv 1 euro/mp.

 

Oferta este mai mare pe segmentul birourilor ieftine, dar cererea actuală se îndreaptă de cele mai multe ori spre birouri medii sau superioare calitativ.

 

Modul de finanÈ›are al imobilului È™i atractivitatea sa în faÈ›a chiriaÈ™ilor sunt aspectele ce determină È™i perioada minimă de închiriere solicitată de proprietar pentru semnarea unui contract. Astfel, proprietarii de spaÅ£ii de birouri de clasă A încheie contracte de regulă pe 5 ani, pe când cei de clădiri de clasă B ÅŸi C situate în zone mai periferice sau fără acces la metrou acceptă ÅŸi contracte ÅŸi de 1-2 ani.

Zone premium sunt considerate zonele Charles de Gaulle, Aviatorilor, Victoriei.

 

„Estimăm că în perioada următoare se vor înregistra uÈ™oare fluctuaÈ›ii ale nivelului chiriei nu atât in funcÈ›ie de poziÈ›ionarea geografică a unui imobil, cât mai ales de suprafeÈ›ele disponibile la închiriere-pre-închiriere în cadrul acelui imobil È™i in imobilele concurente în zonă. Un grad mare de neocupare sau un proiect aflat în faza construcÈ›iei, vor avea cel mai probabil termeni comerciali deosebit de competitivi”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

 

Vilele premium se închiriază sub preÅ£ul spaÅ£iilor de birouri de clasă B din centre de afaceri

Chiria lunară într-o vilă interbelică, renovată, situată în zona de centru-nord este de 10-13 euro/mp, în timp ce pentru un spaÅ£iu de birouri similar, în aceeaÅŸi zonă, este de 11,5-14,5 euro/mp dacă se află într-o clădire de birouri nouă de clasă B ÅŸi 16-19 euro/mp dacă se află într-o clădire de birouri de ultimă generaÅ£ie de clasă A. (sursa: ESOP)

Sema Parc

Valorile noastre

1. Satisfactia clientului Satisfactia si depasirea asteptarilor clientilor reprezinta filozofia fiecarui angajat, aceasta constituind nucleul in jurul caruia ne desfasuram intreaga activitate. Ne preocupam permanent de perfectionarea profesionala si mentinerea celui mai inalt nivel de satisfactie al clientilor nostri.2. Profesionalism Fiecare membru al echipei SemaParc este un profesionist in tot ceea ce....

Licente si Certificari

Titlul de parc industrial a fost acordat societatii Sema Parc in baza Ordinului nr. 130/04.02.2004 emis de Ministerul Administratiei si Internelor, si publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 134 din data de 16.02.2004, modificat prin Ordinul nr. 533/02.07.2008 emis de Ministerul Internelor si Reformei Administrative si publicat in Monitorul....